TP 823-1 Plochy a úpravy území


03 Plochy pro tělovýchovu

Založení trávníku

Založením trávníku se rozumí se rozumí založení trávníku letištního, lučního, parkového a parterového výsevem nebo parkového výsevem nebo drnováním na půdě (nebo ve vegetačních prefabrikátech) předem připravené v rovině nebo na svahu (bez dodání osiva). Obsahem standardu je ruční rozhození travního semene na připravenou humusovku včetně nabrání semene do rozsévačky, zahrabaní nebo zasekání travního semene železnými hráběmi, uválení plochy ručním dřevěným válcem včetně potřebného přemísťování válce během práce, zašlapání plochy dřevěnými šlapadly včetně připojení a odpojení šlapadel, založení první řady drnu včetně rozměření a dalšího pokládání, upevnění drnu dřevěnými kolíky ve svahu bez výroby kolíků, udusání drnu lehkým dřevěným dusadlem včetně potřebné manipulace při dusání, postřik oseté nebo zadrnované plochy hadicí bez připojení a odpojení hadice k hydrantu, pojezd traktoru se smykem nožovým závěsným, strojem secím, strojem žacím obracečem a shrnovačem, technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit druh osiva a sklon plochy (v rovině, ve svahu).

Zpevnění ploch drnováním

Zpevněním ploch drnováním se rozumí zatravnění na předem připravené půdě a založení hřišťového trávníku drnováním plošným nebo čtvercovým v rovině nebo na svahu (bez dodání drnů). Obsahem standardu je i pokosení, naložení a odvoz odpadu do 20 km (u hřišť do 10 km) se složením, kolíky ve svahu bez výroby kolíků, udusání drnu lehkým dřevěným dusadlem včetně potřebné manipulace při dusání, postřik oseté nebo zadrnované plochy hadicí bez připojení a odpojení hadice k hydrantu, pojezd traktoru se strojem žacím, obracečem a shrnovačem, technologická nákladní doprava. Popis standardu musí vymezit sklon drnované plochy.

Kryt ploch pro tělovýchovu

Krytem se rozumí povrchová úprava ze zhutněných sypkých hmot ( hlinitopísčitých, antukových, škvárových nebo struskových). Obsahem standardu je ruční rozprostření, vlhčení a hutnění materiálu ručním válem a případný posyp, nebo přísun materiálů, jejich promísení v míchačce, ruční rozprostření, vlhčení a hutnění ručním válem.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00